Prince-Academie: online lezingen en taaloefensessies met moedertaalsprekers uit diverse beroepssectoren

door Prince Academie 14 april 2023

 

Online lezingen en taaloefensessies met moedertaalsprekers, een gratis service voor neerlandici extra muros.

Studenten, docenten en alumni zijn welkom.

www.academie.ovdp.net

Prince-Academie

Begin 2022 lanceerde de Vlaams-Nederlandse vereniging Orde van den Prince (www.ovdp.net) een nieuw initiatief, Prince-Academie.  De Orde van den Prince is een Vlaams-Nederlands genootschap met 2800+ leden in Vlaanderen en Nederland dat zich inzet voor de bevordering en uitstraling van de Nederlandse taal en de cultuur van de Lage Landen. Met de Prince-Academie wil de vereniging een brug slaan tussen haar leden en neerlandici extra muros via online lezingen en digitale ontmoetingen. Voor studenten Neerlandistiek extra muros een buitenkans om te communiceren met moedertaalsprekers uit diverse professionele achtergronden. Ook docenten en alumni neerlandici extra muros zijn welkom. Deelname aan de activiteiten is gratis. Alleen is registratie vereist op het digitale platform www.academie.ovdp.net.

Online lezingencycli

Het project werd gelanceerd begin februari 2022. Voor het eerste halfjaar stonden drie online lezingen geprogrammeerd rond het themaEuropa’ met als sprekers Steven Van Hecke, Caroline de Gruyter en Herman Van Rompuy. Zowel Princeleden als neerlandici uit verschillende windstreken namen deel. Via ‘breakout-rooms’ ontstonden geanimeerde discussies. Het najaar stond in het teken van het uitgeven van een literair werk’ met 3 boeiende panelgesprekken en een reeks bekende auteurs, uitgevers, vertalers en experten. In het voorjaar 2023 gaat de aandacht naar ‘rechtsstaat en democratie’, waarbij verschillende protagonisten uit de rechterlijke wereld van België en Nederland aan het woord komen.

Babbelboxen

In samenwerking met vakgroepen Neerlandistiek extra muros worden taaloefen-babbelboxen ingericht: een aantal studenten gaan in zoom-sessies van ongeveer 1 uur in dialoog met Vlaamse en/of Nederlandse Princeleden. Een zeer leerrijke en verrijkende ervaring, zowel voor de studenten als de moedertaalsprekers. In eerste instantie werden vakgroepen uit Midden-Europa gecontacteerd, maar nu richt de Prince-Academie zich ook op neerlandici en vakgroepen uit Zuid-Europa.

 

Peterschappen

Naast de online lezingen en de babbelboxen kunnen lokale Prince-afdelingen ook een peterschap aangaan met vakgroepen Neerlandistiek extra muros. Hiermee wordt een langdurige samenwerking beoogd die op verschillende manieren kan ingevuld worden: wederzijdse contacten en uitwisselingen, logistieke steun bv. wanneer studenten in Vlaanderen of Nederland verblijven, opvang van studenten en docenten bij korte verblijven in Vlaanderen of Nederland, tot zelfs sponsorship voor colloquia of andere bestedingen. 

Praktisch

Interesse in de Prince-Academie als docent, student of alumnus?

Registreer dan op de website www.academie.ovdp.net en schrijf in voor een online lezing.

Voor de docenten: ben je geïnteresseerd in de babbelbox en/of een peterschap, stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Jan Van Daele | Prince-Academie, een initiatief van de Orde van den Prince

www.academie.ovdp.net

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

0032 472 181 832