Actieve cursus Nederlands - MediterraNed, Coimbra 4-10 september 2022

Alle registers open!

door A. Brink / 28 februari 2022

Van 4 tot en met 10 september 2022 zal de afdeling Nederlands van de Letterenfaculteit van de Universiteit van Coimbra (Portugal) met steun van de Taalunie de intensieve cursus Nederlands "Alle Registers Open!" organiseren.

Deze cursus is bestemd voor studenten Nederlands aan universiteiten en officiële talenscholen in het Middellandse Zeegebied (Portugal, Spanje, Italië, Turkije en Israël) aangesloten bij het docentenplatform MediterraNed. Ook zullen er enkele studenten uit Scandinavië uitgenodigd worden op verzoek van de Taalunie. We zijn blij dat we dit jaar na twee online-versies weer een fysiek programma kunnen aanbieden!

In totaal is er plaats voor maximaal 40 studenten en er zijn evenzoveel beurzen beschikbaar. Deze beurzen dekken het grootste deel van de kosten. Per afdeling Nederlands is er plaats voor twee studenten. Als je geïnteresseerd bent, neem dan contact op met je docent Nederlands.

Toelatingsvoorwaarden: taalniveau: Nederlands A2. Cursisten moeten tenminste 18 jaar zijn.

Korte beschrijving: De cursus heeft de titel Alle Registers Open! en zal plaatsvinden in de gebouwen van de Letterenfaculteit van de Universiteit van Coimbra. Antoinet Brink is verantwoordelijk voor de organisatie. De overkoepelende thema's dit jaar zijn Lied en Poëzie. In deze cursus willen we graag het actieve taalgebruik combineren met hedendaagse cultuur. Tijdens deze cursus werken we niet met een bepaalde taalvaardigheidsmethode, maar zullen we de taal behandelen op basis van klassieke en actuele cultuuruitingen. We zullen actief met poëzie aan de slag gaan, er zal samen worden gezongen en de studenten gaan zelf ook materiaal maken. De Nederlandse taal is tegelijkertijd studieobject én communicatie-instrument.

Opzet: we werken met plenaire sessies en parallelsessies. Verder is er iedere ochtend een sessie taalgymnastiek en krijgen de studenten (individuele) coaching. Er zullen werkgroepen plaatsvinden waarbij de studenten actief bezig zijn met taal, zang en poëzie. Ook geven we de studenten werkopdrachten waarmee naar een eindpresentatie zal worden toegewerkt.

Programma:

Zondag 4 september                         Aankomst. Inchecken en ´s avonds een welkomstreceptie

Maandag 5– vrijdag 9 september       Cursusprogramma

Zaterdag 10 september                     Vertrek

Certificaat: Aan degenen die de hele cursus hebben gevolgd zal een certificaat van deelname worden uitgereikt.

Logies: Studenten die zelf geen onderdak hebben in Coimbra zullen worden ondergebracht in gedeelde kamers in accommodatie in Coimbra.

Reiskosten: De deelnemers komen op basis van hun reële reiskosten in aanmerking voor een vergoeding van maximaal 125 euro. 

Voor vragen kunnen jullie me altijd een mailtje sturen:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..