Nederlands oefenen met NedBox

door F. García de la Banda/ 27 oktober 2018


Ik wil jullie vertellen over NedBox, mijn favoriete website om Nederlands te oefenen. Ik gebruik Nedbox in mijn colleges en het staat ook op mijn eigen website Neerlandés para todos.

NedBox is een Vlaamse website waarop je korte filmpjes van allerlei actuele, leuke thema’s kunt zien. Deze video’s hebben ondertitels, en daarbij horen ook enkele oefeningen in drie categorieën (gemakkelijk, gemiddeld, moeilijk), waarbij verschillende vaardigheden worden geoefend: kijken en luisteren, lezen, schrijven, en woordenschat verwerven.

Behalve de filmpjes kun je er ook korte krantenartikels vinden over actuele thema’s met dezelfde soort oefeningen. In dit geval is er geen video of audio, maar het is toch een leuke manier om woordenschat te verwerven, want je vindt bij veel woorden - via een hyperlink - hun definitie plus een voorbeeldzin.
Het leukst vind ik dat de filmpjes kort zijn (rond de 2 minuten, waardoor je makkelijk een paar keer achter elkaar kan kijken) en dat je naar de ondertitels kan kijken, als je iets niet begrijpt. Ik vind het ook heel leuk dat de thema’s actueel, interessant en stimulerend zijn. Je mag ze kiezen onder negen rubrieken: Werk, Kinderen, Consument, Vrije Tijd, Sociaal Contact, Leven in België, Gezondheid, De Wereld en Echt Gebeurd? Ik vind ze allemaal héél boeiend!
NedBox kan heel goed zijn voor je luistervaardigheid, want je luistert naar volwassenen en kinderen van verschillende regio’s en milieus. Ik vind het ook zeer geschikt om nieuwe woorden te leren op een makkelijke, leuke manier. Alles wat je moet doen is regelmatig kijken naar een filmpje, en daarna enkele oefeningen maken. Je kiest de thema’s die je interesseren en ook je eigen niveau.
NedBox is dus de ideale aanvulling bij een cursus Nederlands, en ook als je klaar bent met je lessen Nederlands is het een héél leuke manier om je Nederlands op peil te houden.
Zoals ze zeggen: “NedBox maakt Nederlands oefenen leuk.” Ga dan maar naar de website NedBox en probeer het zelf!

Fernando García de la Banda
Docent Nederlands - Universiteit van Granada, Spanje
Neerlandés para todos