Zomercursus MediterraNed 2018,      2-8 september Milaan

Het Hoogste Lied

 door A. Brink /13 april 2018

        keramisch werk van Greetje Brinkman

Van 2 tot en met 8 september 2018 zal de afdeling Nederlands van de Civica Scuola Interpreti e Traduttori «Altiero Spinelli» in Milaan met steun van de NTU de intensieve cursus Nederlands van ons docentenplatform MediterraNed organiseren.

Deze cursus is bestemd voor (bijvak)studenten Nederlands aan universiteiten en officiële talenscholen in het Middellandse Zeegebied (Portugal, Spanje, Italië, Israël en Turkije) aangesloten bij ons platform.

In totaal is er plaats voor maximaal 36 studenten en zijn er evenzoveel beurzen beschikbaar. Deze beurzen dekken het grootste deel van de kosten: cursus, cursusmateriaal, logies, ontbijt en lunch (avondeten voor eigen rekening), en een bijdrage in de reiskosten. Per afdeling Nederlands is er plaats voor twee studenten.

Toelatingsvoorwaarden: Minimumniveau: Nederlands A2. Cursisten moeten tenminste 18 jaar zijn.

Korte beschrijving: De cursus heeft de titel Het Hoogste Lied en zal plaatsvinden in de gebouwen van de Civica Scuola Interpreti e Traduttori «Altiero Spinelli» in Milaan. Michel Dingenouts, Eva Goethijn en Antoinet Brink zijn verantwoordelijk voor de organisatie.

Het overkoepelende thema dit jaar is Lied, Gedicht en Samenzang. In deze cursus combineren we actief taalgebruik met hedendaagse cultuur. (Pop)muziek en poëzie komen aan bod. Tijdens deze cursus werken we niet met een bepaalde taalvaardigheidsmethode, maar zullen we de taal behandelen op basis van klassieke en actuele cultuuruitingen. We zullen zingen, poëzie bestuderen en voordragen, en de studenten zullen zelf ook materiaal maken. De Nederlandse taal is tegelijkertijd studieobject én communicatie-instrument.

Opzet: we werken met plenaire sessies en parallelsessies. De cursisten krijgen naast taal- en poëzielessen ook lessen samenzang. En zoals ook in voorgaande jaren beginnen we de dag natuurlijk met taalgymnastiek. Verder zullen er werkgroepen plaatsvinden waarbij de studenten zelf actief bezig zijn met zang en taal en er wordt toegewerkt naar een presentatie op vrijdagmiddag.

Certificaat: Aan degenen die de hele cursus hebben gevolgd zal een certificaat van deelname worden uitgereikt.

Ben je student Nederlands en wil je deelnemen aan de cursus? Neem dan contact op met je docent. Uiterste inschrijfdatum: 30 april 2018.