Item gefilterd op datum: juli 2022

Wat is een Online Gastcollege?

Een Online Gastcollege is een evenement door het docentenplatform MediterraNed georganiseerd en door Antoinet Brink gecoördineerd: de gast is gewoonlijk een docent of een wetenschapper, maar vorige keer was er ook één van de alumni aan het woord (Joana Seixas, die als vertaalster bij het Europees Economisch en Sociaal Comité in Brussel werkt). De ontmoeting duurt ongeveer een anderhalf uur en men gebruikt het platform “ZOOM”.

Door de deelname aan een Online Gastcollege kan men zijn eigen kennis van de Nederlandse taal verbeteren en in aanraking komen met andere mensen die deze taal studeren of doceren.

 

Onderwijs maar ook conversatie

De gast houdt een speech voor ongeveer 45 minuten over een bepaald onderwerp, daarna is er ruimte voor eventuele vragen.
Tijdens de laatste 45 minuten van de vergadering besteedt men tijd aan de conversatie: afhankelijk van het onderwerp van die dag, zal Antoinet Brink een lijst vraagjes in de chat sturen, waarmee de deelnemers in de breakout-rooms hun conversatie kunnen beginnen en voeren. Deze vragen betreffen onze eigene verhouding met de Nederlandse en Vlaamse taal en cultuur Tijdens dit moment kunnen wij onze spreekvaardigheid beoefenen en onze meningen uiten.

Mijn ervaring

Ik vind deze ontmoetingen heel verrijkend en stimulerend omdat ik altijd nieuwe dingen kan leren door experten, die ons vaak ook raad geven. Daarnaast, is de uitwisseling van ideeën met medestudenten en docenten altijd een leuk moment. Men moet niet bang zijn: de studenten hebben verschillen taalniveaus, iedereen mag fouten maken en wil graag leren.

Met name heb ik van de laatste ontmoeting genoten: Joana Seixas was heel professioneel en gaf ons stof tot nadenken over het toekomstig werken met het Nederlands. Als eerstejaarsmasterstudente van “Literair Vertalen”, is Joana Seixas voor mij een figuur om naar op te kijken.

Wil je meedoen? (Zich inschrijven)

Op deze website ( https://onlinegastcolleges.netlify.app/ ) kan je informatie over de vorige ontmoetingen vinden. Helaas vinden deze online gastcolleges niet regelmatig plaats, dus werp af en toe een blik op deze website om je te kunnen inschrijven. Na je inschrijving zal je alle informatie via mail ontvangen. Ten slotte moet je alleen van je ervaring met de Online Gastcollege genieten!

Francesca Amatruda

Universiteit “L’Orientale” te Napels

Studierichting: Masteropleiding “Literair Vertalen”

Gepubliceerd in MediterraNed Blog!
vrijdag, 01 juli 2022 10:50

Vertaalworkshop met Carmien Michels

Tijdens het laatste semester hebben wij, de masterstudenten van Napels aan de vertaling van Hannibal gewerkt. Het is een verhaal uit de bundel Vaders die Rouwen, het laatste werk van de Vlaamse schrijfster Carmien Michels. In het boek wordt telkens de geschiedenis van de protagonist door een andere personage verteld, die in dit geval haar kompaan Bowie was. Volgens de opdracht moest iedereen een hoofdstuk vertalen. Zoals het vaak gebeurt voor vertalers, hadden wij ook enkele vertaalproblemen, namelijk uitdrukkingen die moeilijk waren om in het Italiaans weer te geven.

Na een bespreking met de docent, bleef nog maar een optie: een ontmoeting met de auteur. Dat maakte natuurlijk deel uit van het project! In feite is in mei Carmien Michels naar Napels gereisd om de studenten te ontmoeten. Op 4 mei hebben wij een presentatie over haar gehouden, met een diepe analyse van haar werk.

Voor de daaropvolgende dag werd een vertaalworkshop met haar georganiseerd. Carmien was heel blij om de studenten te helpen. Tijdens het college was ze beschikbaar om suggesties te geven op elke mogelijke wijze, ook met beelden en het gesticuleren. De suggesties werden daarnaast ook gegeven volgens de klanken van woorden, waar zij veel aandacht aan besteedt. Hoewel ze geen Italiaans sprak, was de doeltaal geen obstakel voor haar: dankzij de hulp van de docenten en haar basiskennis van de taal, probeerde de schrijfster de betekenis van de Italiaanse woorden te begrijpen.

De twee uren gingen heel snel voorbij en aan het einde was iedereen enthousiast over de workshop. De ontmoeting met schrijvers is immers altijd stimulerend voor studenten, want het geeft de mogelijkheid om in aanraking met de Nederlandse en de Vlaamse cultuur te komen. In dit geval was het een belangrijke ervaring voor de masterstudenten: enerzijds hadden we de kans om vertaalproblemen op te lossen, zodat we een goede vertaling konden krijgen, anderzijds was het een mogelijkheid om het vertaalwerk te ervaren, een activiteit waar meestal de relatie met de auteur onmisbaar wordt.

Gepubliceerd in MediterraNed Blog!