Studenten Nederlands van de universiteit Barcelona bezoeken het Prado Museum in Madrid

door A. Van Raemdonck / 07 april 2019

Op vrijdag 29 maart heeft de Sectie Nederlands aan de Universiteit van Barcelona een bezoek gebracht aan het Prado Museum in Madrid. De activiteit die geniet van de steun van de Orde van den Prince, wordt bijna jaarlijks georganiseerd als onderdeel van het vak Nederlandse Cultuur.

Voor het bezoek had elke student als gids, een introductie voorbereid van 2 of 3 schilderijen die vervolgens in het museum gepresenteerd werd aan hun medestudenten en deze keer ook aan enkele studenten van de Complutense Universiteit die we met veel genoegen hadden uitgenodigd.
Dit jaar hebben we kennis gemaakt met werken van Robert Campin, Hans Memlinck, Dirk Bouts en Rogier van der Weyden als vertegenwoordigers van de 'Vlaamse Primitieven'. Van de zestiende eeuwse werken hebben we “De tuin der lusten” en “De hooiwagen” van Jeroen Bosch besproken, samen met enkele werken van Joachim Patinir en van Pieter Bruegel de Oude waaronder “De Wijn van het Sint-Maartensfeest”. Als vertegenwoordigers van de zeventiende eeuw kwam Peter Paul Rubens aan bod met onder andere zijn “Drie Gratiën”, Jacob Jordaens’ familieportret en de allegoriën van de vijf zintuigen die Jan Bruegel de Oude samen met Rubens schilderde. Ten slotte hebben we ook een vrouwelijke meester van de zeventiende eeuw leren kennen, nl. Clara Peeters van wie we twee stillevens hebben bekeken.
Zoals elk jaar was het een unieke en heel leerrijke ervaring die eindigde met een gezellig drankje en wat tapas voordat de meesten weer terug naar Barcelona reisden.