Intensieve zomercursus MediterraNed 2018 (2-8 september) 

(Civica Scuola Interpreti e Traduttori «Altiero Spinelli» in Milaan, Italië)

´t Hoogste Lied

door A. Brink / 05 oktober 2018

Dit was alweer de tiende versie van de zomercursus op locatie in onze regio! Van 2 t/m 8 september kwamen er in totaal 31 studenten van de afdelingen Nederlands van het platform MediterraNed bij elkaar aan de Civica Scuola Interpreti e Traduttori «Altiero Spinelli» om te werken rond poëzie en muziek. De coördinatie en de organisatie van de cursus lag dit jaar in handen van de docenten in Milaan, Michel Dingenouts en Eva Goethijn, en Antoinet Brink (Universiteit van Coïmbra). Michel Dingenouts (taal en poëzie), Eva Goethijn (taal en liedjes) Helena Smit (zang) en Antoinet Brink (taalgymnastiek, leerstrategieën en coördinatie eindpresentatie) waren de docenten.

Op zondagavond 2 september ontmoette de groep elkaar voor de Dom in het centrum van Milaan. Na de eerste groepsfoto (nog niet iedereen was aanwezig) liepen we met zijn allen naar een pizzeria voor het welkomstdiner.

De dagen begonnen met een uurtje taalgymnastiek van Antoinet Brink waarin de verbinding taal en hoofd even uitgeschakeld werd en plaats moest maken voor taal en lichaam.
Daarna volgden parallelsessies onder leiding van Michel Dingenouts en Eva Goethijn. Michel werkte voornamelijk op basis van poëzie en Eva had liedjes als overkoepelend thema. Verder gaf Helena Smit drie samenzanglessen. Op maandag- en donderdagmiddag hadden de studenten individuele coaching sessies met een van de docenten om de poëziepresentatie van vrijdagmiddag voor te bereiden.

Op woensdagmiddag was er een stadswandeling gepland: De Old Milano Foodtour. Het was een Nederlandstalige rondleiding onder leiding van een gespecialiseerde Nederlandse gids door de stad Milaan van ongeveer twee uur met als thema het oude Milaan en eten door de eeuwen heen. Op donderdagmiddag hadden we een filmvoorstelling.

Vrijdagmiddag hadden we het afsluitende programma. Alle studenten hadden aan het begin van de week een half portret van een dichter gekregen, waarna ze op zoek moesten gaan naar de andere helft. Zo werden er studentenparen gevormd die samen de opdracht kregen een gedicht van de schrijver uit hun hoofd te leren en een presentatie voor te bereiden. Hierbij kregen ze coaching van de docenten op het gebied van betekenis, uitspraak, intonatie en presentatie. Het optreden vond plaats tijdens de eindsessie op de vrijdagmiddag. Ook de docenten deden hun declamatie. Na deze presentatie vond de uitreiking van de certificaten plaats en we besloten de middag met het samen zingen van vijf van de liedjes waar de studenten met Helena aan gewerkt hadden. ´s Avonds vond een informeel slotdiner plaats.

 

Hieronder wat citaten van studenten (letterlijk overgenomen uit het evaluatieformulier):
Tips: probeer deze lesmethode over de hele wereld te verspreiden. Het was een super zomercursus. Ik ben super blij!! 😊

Alle lessen vond ik leuk. Ook, heb ik Nederlands leren op een indirecte manier die ik prima vond.

Het thema poëzie en muziek was erg interessant want we hebben nieuwe elementen van de Nederlandse taal en cultuur verkend.

De inhoud was leuk, grappig en dynamisch. We gaan deze cursus niet vergeten.