Intensieve Zomercursus MediterraNed (3-9 september)

Universiteit van Salamanca (Spanje)

"Op de Planken!"

door E. Vissers en A. Brink / 30 september 2017

Dit was alweer de negende versie van de zomercursus op locatie in onze regio! Van 3 tot 9 september kwamen studenten van de afdelingen Nederlands van het platform MediterraNed bij elkaar aan de Universiteit van Salamanca om volledig ondergedompeld te worden in een theatraal taalbad.

Onder leiding van onze eigen Antoinet Brink (docente Nederlands aan de Universiteit van Coimbra), Wim Oris (artistiek directeur van compagnie 'Tartaren' in Leuven) en Esther Ephraim (zangeres en actrice, verbonden aan de cabaretgroep 'Schoon aan de Haak') werkten ze een week lang aan de Nederlandse taal op basis van drama-improvisatie, Nederlandstalige toneelteksten en zang. De coördinatie en organisatie van de cursus was in handen van Antoinet Brink en Elise Vissers (Universiteit van Salamanca). De cursus rekende op financiële steun van de Nederlandse Taalunie.

Op zondagavond 3 september ontmoette de groep elkaar onder de klok op de Plaza Mayor, de traditionele plek waar de lokale studenten met elkaar afspreken, voor een korte stadswandeling langs de belangrijkste momenten van la ciudad dorada.

De dagen begonnen met een uurtje taalgymnastiek van Antoinet Brink met allerlei taalspelletjes en oefeningen ter opwarming. Daarna kregen de studenten intensieve parallelsessies van Wim Oris en Esther Ephraim waarin de studenten zich al zingend, al acterend of al improviserend zich beter leerden uitdrukken in het Nederlands. Op verschillende avonden vertelde Wim Oris ook nog een traditioneel verhaal uit Salamanca op een emblematische locatie in de stad. De deelnemers kwamen graag naar deze inspirerende, sprookjesachtige en soms ook wrede verhalen luisteren.

        

Vrijdagnamiddag kregen de studenten de kans om te tonen wat ze die week geleerd hadden. Ze hebben zelf een waar eindspektakel in elkaar gestoken waarin iedereen korte dialogen en theaterstukjes interpreteerden, liedjes zongen. De studenten verrasten ons zelfs met een kort stukje improvisatie. Het werd een onvergetelijke avond waarop zowel de docenten als de studenten zeer trots op mogen zijn. De studenten leken het zeker naar hun zin te hebben.

Hier enkele van hun (anonieme) reacties, die we letterlijk hebben overgenomen:

Ik vond de combinatie van theater en taal heel goed! Ik vond alle docenten fantastisch. Superleuk dat we kunnen ook acteurs als docenten hebben.

Ik vind zanglessen heel goed voor uitspraak en voor oefenen de moeilijke geluiden en de theaterlessen zijn goed om niet bang te zijn om te praten.

De programma cursus was mooi en amusant. Het was een van de leukkeste ervaringen in mijn leven. De docenten zijn heel vriendelijk en gepassioneerd, als wij. “Op de Planken” is een leuke idee en de docenten zijn heel goed in het.