in Procida, 6-12 september 2015
"Met je Neus in de Boter"

 

door L. Berghout, A. Brink en F. Paris, /12 oktober 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

Van 6 tot 12 september 2015 organiseerde de afdeling Nederlands van de Universiteit van Napels met steun van de NTU een intensieve cursus Nederlands.

Deze cursus was bestemd voor (bijvak)studenten Nederlands aan universiteiten en officiële talenscholen in het Middellandse Zeegebied (Portugal, Spanje, Italië, Israël en Turkije). In totaal deden er 28 studenten mee van 13 verschillende instellingen.

De cursus had de titel Met je neus in de boter en vond plaats op het Italiaanse eiland Procida in een gebouw van de Universiteit van Napels 'L'Orientale'. Franco Paris (Napels), Luisa Berghout (Napels) en Antoinet Brink (Coimbra) waren verantwoordelijk voor de organisatie en zorgden voor de coördinatie en cursusinhoud.


Het overkoepelende thema dit jaar was eten. In deze cursus combineerden we het actieve taalgebruik met hedendaagse cultuur, met name kook- en eettradities. Tijdens deze cursus werkten we niet met een bepaalde taalvaardigheidsmethode, maar behandelden we de taal op basis van actuele cultuuruitingen. Poëzie en proza, film, beeldende kunst en muziek kwamen aan bod met als verbindend thema koken en eten. De studenten namen deel aan twee kookworkshops waar typische Nederlandse en Vlaamse gerechten werden bereid. Ook was er een workshop eten en drinken in de beeldende kunst.

 

 

We werkten met zowel plenaire sessies als parallelsessies. Naast de drie hoofddocenten werkten we met gastdocenten voor de workshops. Hoofddoel van deze week was dat Nederlands niet alleen het “studieobject” was in de collegezaal, maar dat Nederlands de hele week aanwezig zou zijn als communicatieinstrument. Docenten spraken consequent Nederlands ongeacht het uur van de dag (of nacht) en ook studenten onderling werden gestimuleerd Nederlands te spreken.

In bijgaande presentatie krijgt u een impressie van de activiteiten.

 

 

Enige reacties van studenten:

“Ik wil u bedanken voor alles, het was een geweldige ervaring voor mij, ik heb veel geleerd en genieten, en ik zal nooit deze dagen in Procida vergeten, het was heel bijzonder voor mij. En de lessen waren heel interessant! Heel erg bedankt!!”

 

“Eerst moet ik feliciteren voor deze fantastische cursus die jullie hebben voor ons voorbereid. Ik zal nooit vergeten.”

 

“dank je wel voor alles, ik vond het heel leuk en ben ook een beetje triest dat het al voorbij is!”

 

 

Namens de organisatie,

Antoinet Brink, Universiteit van Coimbra, Portugal